Mühle mit ReichsAdler

Detail from drive belt

Detail from drive belt

De ‘fotoclub’ had weer een keer toestemming om een leegstaand pand te bezoeken. Wat een geluk hebben we toch! Deze keer een maalderij, en niet een molen zoals velen dit pand vaak noemen. Eind jaren 1800 is deze maalderij gebouwd, en heeft dienst gedaan tot in 1960, waarna uiteindelijk midden jaren 70 een definitieve stop is gemaakt. Deze maalderij heeft nooit wieken gehad, en was oorspronkelijk aangedreven door een stoommachine. Het pand bevat nog veel van de oorspronkelijke inventaris en machinerie, maar toont inmiddels ook veel verval. Gaten in het dak, hier en daar wat graffiti. De eigenaar heeft plannen om het pand een nieuwe bestemming te geven, en was zo vriendelijk om ons binnen te laten fotograferen. Na een kleine introductie vertelde hij terloops nog dat we niet moesten schrikken als we hier en daar nog een hakenkruis zouden zien… Daarna liet hij ons rustig achter om ‘ons ding’ te doen.

ReichsAdler

ReichsAdler

En inderdaad, hier en daar zijn de symbolen uit de nazi tijd zichtbaar. Vreemd om dat nu nog in een pand aan te treffen, met de kennis dat het tot in de jaren ’60 – ’70 operationeel is geweest. Maar uniek was het ook. Als urbexers komen we vaak opvallende relieken tegen, maar dit hadden we eigenlijk nooit verwacht.

Ter afsluiting maar weer eens wat cijfers: de locatie krijgt van mij een 8 omdat er nog volop unieke inventaris zichtbaar is, maar van avontuur was natuurlijk geen sprake vandaag. Dat onderdeel scoort dus niet.

Wil je alle foto’s zien klik dan hier.

2 thoughts on “Mühle mit ReichsAdler

Laat gerust een reactie achter...

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.